Що таке гостра діарея?
Діарея проявляється раптовою зміною частоти випорожнень та їх консистенції. Тобто, Ви маєте діарею, якщо наявні рідкі випорожнення 3 або більше разів на день. (1)
Якщо тривалість діареї менша ніж 2 тижні, то йдеться про гостру діарею. У більшості випадків гостра діарея виникає раптово. (2)
Більшість випадків гострої діареї виникає в результаті дії інфекційних факторів: вірусів (це найбільш часта причина у Франції), бактерій або паразитів. (1) Така діарея зазвичай регресує спонтанно або після прийому симптоматичного лікування протягом 2-3-х днів, без подальших проявів в короткостроковій перспективі. (2)
Гостра діарея є дуже поширеним явищем : щороку, в середньому, кожна людина має один епізод гострої діареї. Більшість з цих епізодів є короткими, тривалістю менше 24 годин. (2)
Причини діареї
Діарея мандрівників
Діарея мандрівників – це інфекційна діарея, як правило, доброякісна, яка може виникнути під час перебування у місцях, де санітарно-гігієнічні умови не завжди є належними. Діарея мандрівників, як правило, пов’язана з бактеріями, що передаються через їжу. (1)
Ознайомтесь з інформацією про діарею мандрівників
Гастроентерит
Гострий гастроентерит є запаленням слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, що викликає діарею, біль у животі і блювоту. Це дуже поширене явище : близько 4 мільйонів людей страждали на гастроентерит в 2015 році! (2)
Ознайомтесь з інформацією про гастроентерит
Діарея внаслідок стресу
Зв’язок між стресом і діареєю прямий : стрес прискорює транзит у кишечнику і товстій кишці, і стрес може бути причиною діареї. (2,3)
Діарея харчового походження
Гостра діарея може також мати харчове походження : внаслідок отруєння брудною їжею або алергії. Багато харчових продуктів можуть викликати діарею, якщо вони забруднені мікробами : випічка ; приготовані або сирі морепродукти ; непастеризовані молочні продукти ; кури гриль ; сира яловичина … (1,2)
Для того, щоб обмежити ризик виникнення гострої діареї, рекомендується регулярно очищати внутрішню поверхню холодильника і тримати в холодильнику лише свіжу їжу. Насправді, поширення бактерій в продуктах відбувається швидше в теплому середовищі. Слід обов’язково дотримуватися термінів придатності, зазначених на упаковці. (2)
2. Site internet de l’Assurance Maladie :
http://www.ameli-sante.fr/gastro-enterite-de-ladulte/les-symptomes-les-causes-et-levolution-de-la-gastro-enterite.html et https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/gastro-enterite-adulte/prevention
3. Delvaux M, Gay G. Approche du malade avec une diarrhée fonctionnelle. Gastroenterol Clin Biol, 2006 ; 30 : 415-20.